Centre for Economic and Regional Studies HAS
Institute of World Economics
Listed as one of the "Top International Economic Think Tanks"
(2017 Global Go To Think Tank Report, University of Pennsylvania)
2018. november 29.

SVOC 2018 konferencia

2018. november 29-30 között immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének és a Közép-európai Egyetem (CEU) Európai Szomszédsági Tanulmányok Központjának (CENS) szervezésében a The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC) című konferencia. 

Idei témánk az "Egyenlőtlen fejlődés, egyenlőtlenségek és az állam szerepe", melynek mentén egy igen változatos tematikájú konferencia kezd körvonalazódni.  A konferencián két elismert közgazdászt köszönthetünk majd Budapesten főelőadóként:  Robert Wade (London School of Economics, Professor of Political Economy and Development) és  Henk Overbeek (Vrije Universiteit Amsterdam, Emeritus Professor of International Relations) professzorok már elvállalták a keynote-felkérést. E két előadás mellett további négy panelben közel ötven előadást hallgathatnak majd meg a résztvevők a rendezvény két napja alatt. Az eseménynek az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a CEU ad otthont Nádor utcai épületében. 

A novemberi  "The Role of State in Varieties of Capitalism" című konferencia fő célja, hogy hozzájáruljon az egyenlőtlen fejlődés jobb megértéséhez az alábbi szempontokat figyelembe véve:

  1. a társadalmi, térbeli és gazdasági egyenlőtlenségek megértése az EU-ban és a világban
  2. a társadalmi polarizáció politikai következményeinek elemzése mind globális, mind pedig nemzeti kontextusban
  3. az állami beavatkozás lehetőségének vizsgálata a társadalmi polarizáció ellensúlyozásában
A konferencia honlapja: https://svoc-conference.webnode.hu/