MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont
Világgazdasági Intézet
A "Top International Economics Think Tanks 2017" egyike
(2017 Global Go To Think Tank Report, University of Pennsylvania)
2018. november 29.

SVOC 2018 konferencia

2018. november 29-30 között immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének és a Közép-európai Egyetem (CEU) Európai Szomszédsági Tanulmányok Központjának (CENS) szervezésében a The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC) című konferencia. 

Idei témánk az "Egyenlőtlen fejlődés, egyenlőtlenségek és az állam szerepe", melynek mentén egy igen változatos tematikájú konferencia kezd körvonalazódni.  A konferencián két elismert közgazdászt köszönthetünk majd Budapesten főelőadóként:  Robert Wade (London School of Economics, Professor of Political Economy and Development) és  Henk Overbeek (Vrije Universiteit Amsterdam, Emeritus Professor of International Relations) professzorok már elvállalták a keynote-felkérést. E két előadás mellett további négy panelben közel ötven előadást hallgathatnak majd meg a résztvevők a rendezvény két napja alatt. Az eseménynek az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a CEU ad otthont Nádor utcai épületében. 

A novemberi  "The Role of State in Varieties of Capitalism" című konferencia fő célja, hogy hozzájáruljon az egyenlőtlen fejlődés jobb megértéséhez az alábbi szempontokat figyelembe véve:

  1. a társadalmi, térbeli és gazdasági egyenlőtlenségek megértése az EU-ban és a világban
  2. a társadalmi polarizáció politikai következményeinek elemzése mind globális, mind pedig nemzeti kontextusban
  3. az állami beavatkozás lehetőségének vizsgálata a társadalmi polarizáció ellensúlyozásában
A konferencia honlapja: https://svoc-conference.webnode.hu/